INTERVIEW
DEEP-pink

Voor Roularta Media Group staat duurzaamheid gelijk aan het reduceren van de CO2-voetafdruk én aan het promoten van een gezondere, betere levensstijl bij de mediagebruikers. Dat uitte zich in 2024 in tal van initiatieven. Twee voorbeelden? De invoering van de paper wrap en Time 2 Read.

dive
lezen en duurzaamheid-12

Duurzaamheid,
de combinatie van
footprint en brainprint

Januari 2024 was een belangrijk moment. Zowel zakenbladen Trends en Trends-Tendances als abonneegigant Libelle maakten in die maand de switch naar een paper wrap, een papieren omhulsel rond het magazine om transport en postgegevens mogelijk te maken. Abonnees kregen vanaf dat moment dus niet langer een plastic folie rond het magazine.
“Het was voor Libelle een sprong in het diepe, zelfs al was hij heel goed voorbereid”, geeft Lies Bresseel mee. Ze is Loyalty & Project Manager bij het magazine. “Libelle heeft zo’n 90.000 abonnees en we wilden hen natuurlijk niet ontgoochelen. We moesten zeker weten dat alles goed kwam als het zou regenen en dat elke wrap ook bij het bussen nog altijd een exemplaar bevatte.”

Ondanks het feit dat de eerste Libelle in paper wrap verspreid werd in de week van Blue Monday – “Daarom maakten we van de wrap een gelukslijstje” erliep alles vlekkeloos. “Meer nog”, zegt Lies Bresseel, “uit onderzoek bleek dat 89% van onze lezeressen het een fantastisch idee vinden. Een groot deel van hen had ook gezien wat we op de wrap hadden gedrukt. En we kregen geweldige persoonlijke reacties. Sommigen stuurden ons een berichtje dat ze blij waren dat hun schuldgevoel om plastic weg was of dat ze er een gelukzalig gevoel van kregen.”

30 kilometer plastic per nummer bespaard
Net dat goede gevoel was een van de twee voornaamste redenen om voor een paper wrap te kiezen. “We wilden fijn binnenkomen bij onze trouwste lezers”, verwoordt Lies Bresseel het.
De andere reden was natuurlijk om het gebruik van plastic terug te dringen. Lies Bresseel: “Eén nummer Libelle was vroeger goed voor 30 kilometer plastic folie. Op een jaar tijd besparen we 1,5 miljoen meter of 12 ton plastic.” De invoering van de paper wrap is dus een belangrijke stap in de reductie van plastic binnen de mediagroep.
Libelle en Trends/Trends-Tendances zijn trouwens niet de enige magazines die de overgang zullen maken. In de zomer van 2025 volgen nog titels als Plus Magazine, Knack en Le Vif, Femmes d’Aujourd’hui en Libelle Lekker. In 2026 wordt de operatie afgerond met de laatste titels. Vanaf dat jaar geldt trouwens een verbod op het gebruik van wegwerpplastic voor de verpakking van magazines.
Leeshonger bij 62% van Belgen
Op de overstap naar de paper wrap van het Knack-pakket is het dus nog even wachten, maar dat betekent niet dat de redactie en de marketingafdeling stilzitten.
“Jeroen De Preter, een van de Knack-journalisten, kwam met de opmerking dat mensen meer willen lezen maar er niet toe komen. We zouden hen daarbij kunnen helpen”, herinnert zich chef Sam Sisk. “Dat triggerde ons om via marktonderzoek meer te weten te komen over het leesgedrag. Zo ontdekten we dat maar liefst 62% van de Belgen met leeshonger zit. Ze willen meer lezen, maar hebben te weinig tijd en zijn snel afgeleid door hun smartphone.”
Het was de aanzet voor het ‘Time to Read’-initiatief om mensen aan te moedigen om minstens één boek per maand te lezen.
Bijna 6.000 boeken verkocht
‘Time to Read’ groeide uit tot een geweldige samenwerking tussen Knack, Knack Focus, Knack Weekend en Le Vif (onder het motto L’heure de lire), marketing, events en de commerciële afdeling. Er waren verschillende elementen: een lanceringscampagne, een stand op Boektopia, heel wat redactionele stukken over lezen, maar ook een boekenpakket met drie fictie- en drie non-fictie boeken. “We verkochten de boeken eerst als pakket, maar daarna ook los”, weet Sam Sisk. “Dat zorgde voor een verkoop van bijna 6.000 stuks.” Onze Top 50 beste Nederlandstalige boeken zal nog lang vele lezers helpen in hun zoektocht naar een goed boek.
Waarom deze actie een mooi voorbeeld is van de brainprint-impact die Roularta Media Group wil hebben? Het gebruikt de kracht van de media om lezers aan te zetten om hun gedrag op een positieve manier te wijzigen. Sam Sisk: “Wij wilden onze lezers niet alleen informeren en inspireren, wat we dag in dag uit doen, maar ook faciliteren. Het hen gemakkelijker maken om terug aan het lezen te slaan.”
Die missie is duidelijk geslaagd, zo blijkt uit de talrijke positieve reacties. “Ook in 2025 blijven we op literatuur inzetten”, besluit Sam Sisk. “Het is sinds 2024 nog meer verankerd in ons DNA.”

“Sinds de invoering van de paper wrap besparen we met Libelle op een jaar tijd 1,5 miljoen meter of 12 ton plastic.”