DOUBLE DATE
Meer dan een magazine. Dat is Flow in een zin samengevat. Het slow reading magazine is een pareltje, dat ook in het buitenland in de smaak valt. Maar op druktechnisch vlak zijn er uitdagingen. Een dubbelinterview met Hoofdredacteur en Creative Director Irene Smit en Bart Goos, Manager Afwerking en Logistiek.
FLOW, OF HOE
PAPIER EEN
CADEAUTJE IS


Wat maakt Flow zo bijzonder?
Irene Smit: “Flow is meer dan een magazine. Voor ons is papier een cadeautje, wij focussen dus sterk op de tactiele ervaring. We zitten trouwens in een tijd waarin er net meer nood is aan dat cadeautje. De wereld wordt steeds digitaler en mensen hebben nood aan digitale detox. Papier is het nieuwe yoga.
Onze focus op papier uit zich in verschillende papiersoorten, zo’n 9 per nummer, elke katern heeft bijvoorbeeld een eigen papiersoort. Zo zijn artikels over psychosociale onderwerpen gedrukt op wat ruwer papier. Dat mag wat schuren. Onderwerpen over je goed voelen komen dan weer op glossy papier.
Onze voorliefde voor papier uit zich ook in het feit dat we bij elk nummer twee – uiteraard papieren – cadeautjes meegeven. En dat tien keer per jaar. En tot slot hebben we ook een aantal specials, waaronder ons winter- en zomerboek. En ook het Flow Book for Paper Lovers. Dat is een heel dik magazine bomvol verschillende papieren cadeaus (enveloppen, stickers, pakpapier, labels, …), zonder tekst. Een exemplaar kost bijna 25 euro en ondanks die prijs is het jaarlijks onze beststeller.”
Bart Goos: “Het is die creativiteit en vernieuwing die het voor ons bij de productie zo leuk maakt. Het is samen zoeken hoe we alle ideeën kunnen realiseren.”
Bart Goos: “De reguliere edities van Flow worden bij Roularta Printing In Roeselare gedrukt. De uitdaging zit ‘m vooral in het feit dat er heel wat inlegstations nodig zijn omdat het magazine uit zoveel verschillende elementen bestaat. Gelukkig hebben we een toestel van het type Kolbus, waardoor we het blad moeiteloos kunnen afwerken. Dat heeft twaalf inlegstations en twee kleefstations. Die laatste zijn belangrijk, omdat de redactie van Flow ook graag wat zaken in het magazine kleeft. Flow is zo de eerste realisatie waarbij we deze machine voor de volle 100% benutten. Meestal gebruiken we maar 60 à 70% van het potentieel.”
Hoe uitzonderlijk is Flow voor de drukkerij?
Bart Goos: “Om je een idee te geven: we zijn het gewoon om magazines met zes à zeven katernen te drukken en dus met verschillende inlegstations af te werken. Hier hebben we er dus heel wat meer stations nodig. Het betekent ook dat je goed het moment herkent in de drukkerij waarop Flow afgewerkt wordt. Het is er een mierennest van operatoren om alles goed op elkaar te laten aansluiten. Maar dat gaat feilloos. We behandelen een nummer van Flow ook met zachtheid want het inleggen van de katernen gebeurt manueel en niet via printrolls.
Voor Roularta Printing is Flow een referentieproduct. Het toont aan waartoe we in staat zijn. We hopen dan ook dat het een motivatie is voor externe klanten. We willen immers meer printbelievers aantrekken.
Onze processen kunnen trouwens ook de redactie op ideeën brengen. Het hoeft niet enkel van de redactie te komen. Irene Smit: “Zo zien wij het ook. Het tot stand komen van een nummer van Flow is een echte wisselwerking. Een mooi voorbeeld is dat we kleine inserts vroeger altijd met nietjes afwerkten. Tot de mensen van Roularta Printing ons erop wezen dat dat helemaal niet nodig was.”
"PAPIER IS HET NIEUWE YOGA"

Irene Smit: “2024 was een goed jaar voor Flow. We werden in januari overgenomen door Roularta Media Group en dat bood ons veel nieuwe kansen. We hebben al langer twee licenties, Flow wordt in Frankrijk en Duitsland door plaatselijke teams gemaakt, maar we kregen nu de mogelijkheid onze Engelse editie te herlanceren. Die maakten we jarenlang op de redactie in Nederland en werd over de hele wereld verspreid. Tijdens de coronapandemie moesten we dit echter staken, omdat de papier- en distributiekosten te hoog werden en wereldwijd winkels de deuren sloten. Omdat we Flow nu in Roeselare drukken was de drempel om weer op te starten een stuk lager en konden we de Engelstalige Flow terugbrengen. Vandaag is deze versie opnieuw in twintig landen verkrijgbaar. In Barnes & Noble in Amerika werd het meteen een enorm succes, de nummers vliegen de winkel uit en onze socialemediakanalen staan bol van de positieve reacties.
Je voelt alleszins dat onze onderwerpen enorm populair zijn. Wat we doen klopt meer dan ooit bij de tijdgeest. Mensen hebben behoefte aan offline activiteiten en slow life. Ze zijn zoekende naar manieren om bewuster te leven. Ook online doen we het trouwens heel goed, met zo’n miljoen pageviews per maand. Daar focussen we op mentale gezondheid, creativiteit en goed nieuws. Je ziet dat onze boodschap ook overeind blijft zonder ons mooie papieren jasje.
Tot slot is er nog een groot voordeel van bij Roularta Media Group horen: voor het eerst zitten de mindstyle magazines Flow, Psychologie Magazine, Happinez en Yoga Magazine bij één uitgeverij, en dat biedt veel kansen. Zo organiseerden we gezamenlijk ‘Selfcare Season’, waarbij we via nieuwsbrieven lezers vroegen deel te nemen aan een online challenge van deze merken. Het leverde meer dan 22.000 inschrijvingen op en het leidde uiteindelijk tot veel nieuwe abonnees en verkochte online trainingen van deze merken.
Wat willen jullie nog realiseren met Flow?
Irene Smit: “Momenteel is Flow een tijdschrift met paper goodies. Wat zou het fijn zijn om het ook af en toe om te draaien en een box met paper goodies en een klein tijdschrift van te maken. Ben je dan een tijdschrit met cadeautjes of cadeautjes met een tijdschrift? Dat vind ik wel een leuke denkoefening.”
Bart Goos: “En verder ligt de wereld open voor Flow. Momenteel is het blad al in 20 landen te verkrijgen. Daar zit zeker nog groei in. Wat met Azië bijvoorbeeld, waar Flow ook in de smaak valt?”